Husnumre i støbejern i stedet for blå emalje

blog

Written by:

Det er en gammel tradition i samme stil som den gode gamle ”Madam Blå” kaffekande. Det er mindet om en hensvunden tid. Man finder de blå husnumre overalt på gader og stræder. Vi har kendt dem i mange år med den karakteristiske blåemaljerede baggrund, der omkranser et hvidt tal. For mere end 150 år siden lancerede ’Glud og Marstrand’ den blå skiltning som en del af sit sortiment. De klassiske husnumre er simpelthen gået hen og blevet til inkarnationen på dansk kultur. De er nærmest som trådt ud af tegneserien sort-husnummer-stoebejernom”Livets Gang i Lidenlund”. Helt frem til 1966 fremstillede virksomhedendisse husnumre, inden man ophørte med produktionen – den gang sørgede man i dagspressen over jordfæstelsen af ’Madam Blå’ og over de blå husnumres bortgang. Sådan kom det som bekendt alligevel ikke til at gå, for husnumrene sælges skam den dag i dag omend i flere forskellige farver. Her på denne siden kan du fx finde et stort sort husnummer støbejern

Jeg har tit tænkt på denne gammeldags afmærkning af mitgebet og på andres afmærkninger. For nu at sige det mildt, er det ikke altid tilfældet, at det blåemaljerede husnummer matcher ens bolig. Men de skal pinedød være der alligevel. Hvorfor egentligt?Er der ikke snart behov for noget andet – et personligt stykke brugskunst, der langt bedre ville kunne fortælle ens gæst, hvad man holder af, og hvem man er? Husnumre er en til stadighedglemtting ved din indgangsdør eller indkørsel. Det er nemt at sætte et eller andet hjernedødt nummer op. Arbejder man på den måde, er det imidlertid det samme som at miste muligheden for lave en smuk og dekorativ ornamentering af sit indgangsparti.

Den nye trend i tiden er det metalliske look på en anden måde end det klassiske blåemaljerede husnummer. Smukke husnumre i støbejern stammer egentligt fra tulipanlandet Holland. De har en tendens til at ruste, men rust er ikke ukendt rent arkitektonisk, for den røde farve tager sig godt ud, og den står godt til lyse flader. I halvfjerdserne blev det rustrøde koncept kendt på aftrappede facader i et kompleks af lejligheder med plads til en stor terrasse. Beton beklædt med rustfarvede stålplader udgjorde sammen med græsklædte tage et enestående stykke arkitektur, hvor netop det rustikke og rustne gik op i en enhed. Det samme med husnumrene – det rustrøde er på en gang elegant og idyllisk.

Hvis dine gæsters første indtryk er vigtig for dig, er du nødt til at få dig et sæt af disse fortryllende husnumre i støbejern. Husnumrene vil med sikkerhed kunne tilføje dit hjem et strejf af elegance.

Comments are closed.