Af Klaus Frobenius, autoriseret Klinisk Diætist og Indehaver af Klinik for Helbred og Sundhed i København.
Det er søndag. Duften af kaffe spreder sig i det lille hjem. Min flittige viv pusler i køkkenet. Vi venter gæster.
Blot få øjeblikke senere ringer det på døren. Jeg åbner med et smil, mens jeg samtidig forsøger at redde min gamle skolekammerat fra hundens velkomst-march. Han ligner sig selv. Vi fik kontakt på Facebook efter mange års gensidig travlhed og tavshed. Nu var det på tide at ‘catche up’.
Det bliver hurtigt rigtig hyggeligt allerede i gangen, så jeg sætter samtalen på pause og inviterer den nu noget ældre skoledreng ind i stuen til en god kop kaffe. Min gæst besvarer invitationen med et spøgefuldt, men dog let forventningsfuldt: “Gerne, jeg er spændt på hvad diætisten serverer til kaffen”.
Og hvad serverede jeg da også denne søndag for snart et par uger siden. Jo, det er æblesæson, så konen min havde bikset en lækker æblekage sammen – den gammeldags slags, lavet på mos med masser af sukker, makroner, syltetøj og enorme mængder flødeskum. Præcis som vi kan lide den.
For, spiser svinebonden flæskesteg 365 dage om året? Sover hønseavleren på pind om natten? Og har golfspilleren permanent gennemtræk?
Vi har alle brug for at slippe vores leveregler lidt en gang imellem. Det gælder både vores faglighed, når vi er hjemme, men også de strenge sundhedsidealer har ind imellem brug for at blive lagt lidt på hylden. Ingen kan leve efter et strengt sukkerforbud med total nultolerance dag efter dag – heller ikke diætisten.
De fleste mennesker kan også tillade sig at nyde et lækkert stykke kage med god samvittighed. Hvis du ikke har en helbredsmæssig årsag til eksempelvis at undgå sukker, kan du sagtens tåle et stykke kage til søndagskaffen. I min diætistpraksis plejer jeg endda at indkludere en ugentlig kagedag i mine vægttabs-klienters kostplan, hvor jeg anbefaler at de spiser et godt stykke kage og NYDER det. Det gør vægttabet nemmere at gennemføre, hvis der er lidt albuerum at bevæge sig på, når hverdagen melder sig og vægttabet bliver svært.
Jeg anbefaler selvfølgelig, at man generelt lever efter Sundhedsstyrelsens officielle kostråd. De er indsat nederst i artiklen, hvis du skulle være i tvivl om hvordan de lyder. Det er alligevel både min faglige og personlige overbevisning, at sundhed er mange ting – blandt andet et stærkt helbred, en stressfri hverdag, mental styrke, veltilpashed på jobbet – alle de ting, der er med til at forme din tilstand og den form, som din krop er i, netop i dag. Spiser du generelt sundt, er der også plads til lidt søndagskage.
Og det var der bestemt også denne søndag i det lille hjem. Både diætisten, gæsten og viven dykkede dybt i æblekageskålen. Hyggen spredte sig, ligesom duften af kaffe. Hunden slikkede resterne, og dyrlægen (min viv) havde også givet sin faglighed en velfortjent weekendpause, hvilket hunden var særligt tilfreds med.
Rigtig dejligt efterår til jer alle derude. Nyd de mange æbler på træerne og de varme søndage i stuerne.
De officielle anbefalinger (de ti kostråd)
- Spise varieret, ikke for meget, og vær fysisk aktiv minimum 30 minutter hver dag. Fysisk aktivitet må gerne være en gåtur med hunden, anstrengende havearbejde, cykelturen til arbejde, eller dans med børnebørnene.
- Spis frugt og mange, grove grøntsager.
- Spis 350 gram fisk om ugen, heraf ca. 200 gram fed fisk.
- Vælg fuldkorn, når du handler (se efter den glade, orange mand)
- Spis magert kød
- Spis mindre mættet fedt
- Vælg magre mejeriprodukter
- Drik 1,5-2 L vand i døgnet – og mere, hvis du dyrker sport, hvis du ammer, eller det er en varm sommer.
- Spis mindre sukker
- Spis mindre salt.